Overzicht

Nieuws

Single use plastics, een update

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben op 19 december ‘18 een voorlopig politiek akkoord over het voorstel inzake kunststoffen voor eenmalig gebruik. Dit voorstel voorziet verschillende maatregelen die op verscheidene specifieke productcategorieën van toepassing te zijn.

Waar alternatieven gemakkelijk beschikbaar en betaalbaar zijn, zullen kunststof producten voor eenmalig gebruik verboden worden, zoals wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes voor dranken, ballonstokjes, producten gemaakt van oxo-afbreekbare kunststof en recipiënten voor voeding en drank gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Voor andere producten ligt de nadruk op het beperken van hun gebruik via een nationale vermindering; op de ontwerp-en etiketteringsvoorschriften; en de verplichtingen inzake afvalbeheer/sanering voor producenten.

Het voorlopig akkoord dat op 2018/12/19 is gesloten, moet nu formeel door het Europees Parlement en de Raad worden goedgekeurd. Na goedkeuring zal de nieuwe richtlijn in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt en zullen de lidstaten deze na twee jaar moeten omzetten.

Voor meer info: klik hier