News

ANTWERPEN EN CHEMISCHE RECYCLING

Via een actie van Indaver zal Antwerpen de thuishaven van de chemische recyclage worden. Het bedrijf besliste om in een nieuwe fabriek yoghurtpotjes en schuimtrays van polystyreen (PS) en geëxpandeerd polystyreen (XPS) te gaan recycleren.

 The new factory will be a key player in the recycling process of packaging in Belgium. It’s estimated that around 3.000 tons of PS coming from PMD household waste will be chemically recycled.

Tot nu toe werd PS mechanisch gerecycled. Dit proces maakte echter het hergebruik van dit materiaal in voedselverpakkingen niet mogelijk, terwijl het nieuwe proces de horizon van dit materiaal zal verruimen.

Wat XPS betreft, is de recycling van dit materiaal bijzonder moeilijk omdat de verpakkingen vaak in verkeerde vuilnisbakken terechtkomen of, als ze via het PMD aankomen, vaak buiten de recyclageketen vallen omdat ze vanwege hun kleur (zwart) worden overgeslagen. 
Chemische recycling zal het mogelijk maken om PS te hergebruiken in veel resultaatoplossingen, wat de PPWR helpt uit te breiden en succesvol te zijn.

Het plan van Indaver gaat dit jaar van start, met een capaciteit van 26.000 ton PS, terwijl vanaf 2027 de capaciteit zal toenemen tot 65.000 ton.

Post on 01/12/2023


Federico Bassotto 1 maart 2024
Deel deze post
Archiveren