News

FCM: Ontwerp van wetenschappelijke richtlijn voor mechanische PET-recyclingprocessen na consumptie

In september 2022 publiceerde de Europese Commissie een verordening betreffende materialen en voorwerpen van gerecycleerde kunststof bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen (2022/1616), die in oktober 2022 van kracht werd.

De verordening richt zich op decontaminatie en vereist het aantonen van drie veiligheidsniveaus: recyclingtechnologie, recyclingproces en recyclinginstallatie.

In maart 2024 heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een openbare raadpleging gelanceerd na een bijgewerkte (concept) wetenschappelijke leidraad over criteria voor het evalueren en voorbereiden van aanvragen voor post-consumer mechanische PET-recyclingprocessen in het kader van Verordening (EU) 2022/1616.

Op 31 januari 2024 werd een ontwerp van wetenschappelijke richtlijn over criteria voor het evalueren en voorbereiden van post-consumer mechanische PET-recyclingprocessen door het EFSA-panel goedgekeurd voor openbare raadpleging. De ontwerprichtsnoeren verwijzen naar processen die verband houden met de recyclingtechnologie ‘mechanische PET-recycling’, zoals gedefinieerd in tabel 1 van bijlage I bij Verordening (EU) 2022/1616.

Het ontwerp heeft als doel de evaluatiecriteria en de aanpak van de EFSA voor de wetenschappelijke evaluatie vast te stellen om het decontaminatievermogen van het recyclingproces te beoordelen, terwijl alle details in het aanvraagdossier voor de evaluatie van het recyclingproces worden opgenomen. 

De openbare raadpleging werd op 7 februari 2024 gelanceerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Alle opmerkingen moesten binnen zijn op 20 maart 2024.


 IBE-BVI ledenvoordeel:

Klik hier om de ontwerprichtlijn te ontvangen. 

Federico Bassotto 27 maart 2024
Deel deze post
Archiveren