News

Nederland: extra inzamelpunten voor plastic drankflessen

Nederland wil het aantal ingezamelde plastic flessen verhogen. Het actieplan "Verhogen inzameling drankflessen" opgesteld door PWC reikt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen een aantal maatregelen aan. Het plan van aanpak van PWC omvat in totaal zes maatregelen te nemen op drie gebieden: infrastructuur & logistiek; reikwijdte van het systeem en consumentengedrag.

  • Op het vlak van infrastructuur en logistiek bestaat de maatregel uit de forse uitbreiding van het aantal inleverpunten. Zo zouden er 800 extra statiegeldmachines in en nabij supermarkten, 1.800 extra statiegeldmachines op plaatsen waar dagelijks veel mensen komen (onderwijsinstellingen, festivals, luchthavens, stations, …) en daar bovenop nog 2.800 extra handmatige innamepunten.
  • Het opzet van het statiegeldsysteem is om de wettelijke doelstelling van 90% inzameling van kunststof drankflessen, te behalen. Deze doelstelling geldt voor alle kunststof drankflessen, ook die zonder statiegeld. Mogelijke oplossingen om ook de fractie van de flessen zonder statiegeld te kunnen inzamelen, worden met de producenten van deze flessen gezocht.
  • Motivatie en aanmoediging van de consument zijn de belangrijkste acties om van het inleveren van flessen een succes te maken. Dit moet verder bereikt worden door middel van een nationale campagne en activeringscampagnes.

Dit proces heeft echter tijd nodig om te groeien. Denemarken en Noorwegen, de twee landen met de beste resultaten in deze toepassing, hadden meer dan 8 jaar nodig om 90% van de inzameling te bereiken. De huidige tijdslijn voor Nederland is ambitieus: in 2026 wil het fonds de 90% bereiken, maar om dat te doen is een brede maatschappelijke samenwerking nodig. Dit betekent dat meer partners zich zullen moeten aansluiten, zoals scholen, openbaar vervoer, festivals, ...

In januari 2024 startte tevens een pilootstudie om samen met buurtbewoners na te gaan hoe ze gestimuleerd kunnen worden om meer statiegeldverpakkingen in te leveren.


Federico Bassotto 1 maart 2024
Deel deze post
Archiveren