News

Voorzichtigheid bij LCA: open brief aan het EP

Er is een open brief geschreven door verschillende LCA (levenscyclusanalyses)-wetenschappers waarin ze er bij de leden van het Europees Parlement op aandringen om voorzichtig om te gaan met de resultaten van sommige milieueffectenrapporten, dit met het oog op het huidige debat over de PPWR (*).

Het doel van deze verklaring is om enkele van de recente rapporten over het voordeel van verpakkingen voor eenmalig gebruik te bespreken, die, zoals vermeld door de experts, geen rekening houden met de volledige complexiteit van de milieueffecten.

LCA's zijn momentopnamen van de milieueffecten van een product. De wetenschappers merkten op dat, vooral omdat het momentopnamen zijn, hun resultaten afhangen van hoe ze zijn ingekaderd. Kleine variaties in aannames en onvergelijkbare functionele eenheden kunnen de resultaten veranderen.

Het aantal hergebruiken is naar voren gekomen als een van de belangrijkste onderwerpen van de discussie, samen met het gewicht van herbruikbare producten, het reinigen en de logistiek. Deze factoren zullen immers veranderen naarmate verpakkingssystemen evolueren en dus zal ook de impact van verschillende verpakkingsopties wijzigen.

Sommige kritiekencritici zijn tegen LCA-studies waarin verpakkingen voor eenmalig gebruik en hergebruikverpakkingen worden vergeleken om aan te tonen dat verpakkingen voor eenmalig gebruik altijd beter zijn. Reden hiervoor is het ontbreken van gevoeligheidsanalyses of break-evenpunten.

Er zijn wat kritieken tegen LCA-studies die verpakkingen voor eenmalig gebruik vergelijken met verpakkingen voor hergebruik, om aan te tonen dat eenmalig gebruik altijd beter is. De reden hiervoor is het gebrek aan gevoeligheidsanalyses of break-evenpunten.

  •  Het respecteren van de stappen die zijn vastgelegd in ISO-normen, te beginnen met een duidelijke definitie van het toepassingsgebied en een uitgebreide beschrijving van de inventarisgegevens.
  •  De volledige levenscyclus van het te beoordelen product.
  •  Als er gebruik wordt gemaakt van aannames of gegevens van mindere kwaliteit inzake parameters, moet een gevoeligheidsanalyse worden uitgevoerd.
  •  Rekening houden met verschillende bedrijfsmodelconfiguraties voor de gebruiks- en end-of-life-fasen.
  •  …

Elk verslag waarin de milieueffecten worden beoordeeld zonder enige transparantie van de gegevens, zonder peer-review of naleving van vastgestelde kaders, moet beschouwd worden als een onjuiste milieueffectenbeoordeling en daarom moet voorzichtigheid worden betracht bij het overwegen van de resultaten en aanbevelingen.


IBE-BVI members can obtain by simple request a copy of this letter.

(*) Packaging & Packaging Waste Regulation

 
Post 6/11/2023


Federico Bassotto 1 maart 2024
Deel deze post
Archiveren