News

Wereldwijde overeenkomst over plastic vervuiling: 3de sessie

De derde sessie (van vijf) van de Intergouvernementele Onderhandelingscommissie (INC), die tot doel heeft een wereldwijde overeenkomst over plasticvervuiling te ontwikkelen, zit erop.

De bijeenkomst duurde een week en bracht een aantal positieve resultaten, ook al bedreigen de aanwezigheid en invloeden van lobbyisten de integriteit van de overeenkomst en is dit een primaire zorg geworden.

Een toename van het aantal geregistreerde lobbyisten, vertegenwoordigers van de kunststof-, de petrochemische en fossiele brandstofindustrie, voor INC-3, van 36% ten opzichte van INC-2 werd genoteerd.

Tijdens de sessie werd duidelijk dat de afstand tussen de industrieën groot is. De VN-lidstaten zijn er niet in geslaagd de "Zero draft", het document dat voorstelt om het werk van de intergouvernementele onderhandelingscommissie te vergemakkelijken in de richting van de ontwikkeling van een internationaal wettelijk bindend instrument tegen plasticvervuiling, te herzien in voorbereiding van INC-4.

Er werd enige vooruitgang geboekt met het verdrag toen afgevaardigden bijeenkwamen in contactgroepen. De meeste deelnemers waren het eens over het voorstel van internationale samenwerking om een sterker en strenger verdrag te krijgen. Hoewel er meningsverschillen ontstonden over het te volgen pad , vanwege verschillende belangen en doelen.

Er zijn veel intenties tot slagen, de enige obstakels zijn de verschillende doelen en industriën, die het proces vertragen.

De sessie werd afgesloten met het besluit om INC-4 te plannen in Ottawa, Canada, op 21-30 april 2024, terwijl INC-5 zal worden gehouden in Busan, Republiek Noord-Korea.

IBE-BVI ledenvoordeel 
IBE-BVI leden kunnen, op eenvoudig verzoek, de tekst van de “Zero draft” van de VN ontvangen:
 click here

Post on 01/12/2023



Federico Bassotto 1 maart 2024
Deel deze post
Archiveren