News

China: Nieuwe norm voor kleefstoffen voor voedingsverpakkingen

Na bijna 10 jaar werk heeft China's National Health Commission (NHC) een nieuwe versie van de nationale normen voor voedselveiligheid gepubliceerd. Deze nieuwe normen omvat de GB 4806.15-2024 norm voor kleefstoffen die wordt gebruikt in materialen en voorwerpen die in contact komen met voedsel.

Deze definitieve versie van de normen bevat geen belangrijke wijzigingen in de belangrijkste bepalingen. Het beoogde gebruik classificeert de verschillende kleefstofsoorten, namelijk: kleefstoffen voor direct contact met levensmiddelen en kleefstoffen voor indirecte contact met levensmiddelen. De positieve lijst van basismaterialen die in elke categorie gebruikt mogen worden, is te vinden in bijlagen A en B.

Bijlage A bevat 51 polymeren die gebruikt mogen worden in kleefstoffen die direct in contact komen met levensmiddelen; bijlage B bevat 341 stoffen (polymeren en niet-polymere stoffen) die gebruikt mogen worden in kleefstoffen die indirect in contact komen met levensmiddelen. Polymeren gevormd door de reactie van niet-polymere stoffen en polymeren opgenomen in bijlage B mogen worden gebruikt als basismateriaal voor kleefstoffen voor indirect contact met levensmiddelen.

Een van de belangrijkste verplichtingen is dat additieven moeten voldoen aan GB 9685.

  De kleefstoffennorm bevat algemene fysisch-chemische vereisten voor de kleeflaag. Naast criteria als totale migratielimiet (OML), kaliumpermanganaatverbruik en zware metalen (zoals Pb), bevat het een specificatie van ≤ 0,01 mg/kg voor primaire aromatische aminen (PAA's). Deze vereiste is specifiek van toepassing op kleefstoffen die aromatische polyurethanen bevatten, die PAA's kunnen produceren. Testen op naleving moeten plaatsvinden op eindproducten van materialen die in contact komen met voedsel en artikelen na uitharding van de kleefstof.

De norm wordt van kracht op 8 februari 2025.

Post 28/03/2024

Federico Bassotto 27 maart 2024
Deel deze post
Archiveren