News

ECHA: Volgende stappen in de strijd tegen PFAS

Op 13 maart 2024 gaf het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) een update van zijn voorstel om per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) onder REACH te beperken. Het voorstel, dat oorspronkelijk werd voorgesteld op 7 februari 2023 als reactie op een verzoek van vijf EU-lidstaten, is gericht op het beperken of verbieden van de meeste toepassingen van PFAS, waaronder in materialen die met levensmiddelen in contact komen.

Na een consultatieperiode heeft ECHA de volgende stappen geschetst: evaluatie door zijn wetenschappelijke comités (RAC en SEAC) van het voorstel en de ontvangen opmerkingen en bijwerking van het initiële verslag door de vijf lidstaten. Deze stappen zullen worden besproken tijdens comitévergaderingen in de loop van 2024, met specifieke aandacht voor materialen die met levensmiddelen in contact komen in september en cosmetica in maart.

Het “Register van beperkingsintenties tot resultaat” dat door ECHA wordt bijgehouden, documenteert intenties en voorstellen voor beperkingen krachtens bijlage XV. Deze voorstellen kunnen afkomstig zijn van lidstaten of van ECHA zelf, op verzoek van de Commissie of onafhankelijk voor stoffen op de autorisatielijst.

De lidstaten moeten het ECHA van tevoren in kennis stellen van hun voornemen om een beperkingsdossier op te stellen, zodat belanghebbenden de daaropvolgende raadplegingen kunnen plannen en eraan kunnen deelnemen. Belanghebbenden kunnen de voortgang van het voorstel in verschillende fasen volgen, waaronder de beoordeling door RAC en SEAC en de uiteindelijke goedkeuring door de Europese Commissie.

Belanghebbenden worden aangemoedigd om relevante informatie en suggesties te verstrekken, in het bijzonder met betrekking tot mogelijke vrijstellingen, tijdens zowel de voorbereidings- als de raadplegingsfase van het voorstel.

Post 28/03/2024

Federico Bassotto 27 maart 2024
Deel deze post
Archiveren