News

JRC Technisch rapport over de testomstandigheden voor keukengerei: 4e editie nu beschikbaar!

De vierde editie van de reeks testomstandigheden om de vergelijkbaarheid te waarborgen van de meetresultaten die zijn gerapporteerd in het kader van de uitvoering van officiële controles voor keukengerei die in contact komen met levensmiddelen, is nu uit.

 De nieuwe uitgebreide tabellen van deze vierde editie bevatten belangrijke wijzigingen in de richtsnoeren voor voorwerpen die met levensmiddelen in aanraking komen.

Testomstandigheden voor specifieke migratie van kunststoffen en kunststofhoudende voorwerpen zijn gebaseerd op het oordeel van deskundigen over het "worst case scenario".

De vorm, het materiaal en de functionaliteit van een artikel hebben een invloed op de bepaling van het te verwachten gebruik, met name hoe de consument verwacht dat specifieke artikel te gebruiken.

Er is geen EU-wetgeving inzake metalen en legeringen, siliconen, rubber, papier en karton die in contact komen met levensmiddelen. 

Daarom is de nationale wetgeving van toepassing en in geval van afwezigheid moeten de in deze richtsnoeren gepresenteerde testomstandigheden toegepast worden.

Verordening nr. 10/2011 inzake voorwerpen uit kunststof of die kunststof bevatten, definieert de levensmiddelsimulanten die tijdens migratietests moeten worden gebruikt.

In deze handleiding worden ook andere aspecten met betrekking tot migratietests aanbevolen, zoals o.m. de monstervoorbereiding, de test types en overwegingen met betrekking tot de relatie oppervlak - volume dat moet worden gebruikt voor de berekening van het resultaat.


IBE-BVI leden voordeel 
IBE-BVI-leden kunnen op eenvoudig verzoek een exemplaar van dit nieuwe JRC rapport verkrijgen
click here

Post 06/10/2023


Federico Bassotto 1 maart 2024
Deel deze post
Archiveren