News

Nieuwe hygiënenormen voor FCM

Op 23 januari 2024 zette de Europese Commissie een belangrijke stap in de richting van een betere volksgezondheid door nieuwe minimale hygiënespecificaties aan te nemen voor materialen en producten die in contact komen met drinkwater. Deze geharmoniseerde specificaties vormen een uitgebreid kader dat van toepassing is op verschillende elementen die betrokken zijn bij waterwinning, -behandeling, -opslag en -distributie, evenals reparatiewerkzaamheden.

Het toepassingsgebied van de nieuwe specificaties omvat een breed scala aan materialen en producten die cruciaal zijn voor het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van drinkwater, waaronder toevoerleidingen, kleppen, pompen, watermeters, fittingen en kranen. Naleving zal worden aangegeven door een EU-conformiteitsverklaring en een specifieke EU-markering, waardoor consumenten zekerheid krijgen over de veiligheid en geschiktheid van producten die in contact komen met drinkwater.

Centraal bij de implementatie van de specificaties staan de ontwerp-uitvoeringsbesluiten en gedelegeerde verordeningen die door de Europese Commissie zijn voorgesteld. De uitvoeringsbesluiten schetsen de opstelling van een positieve lijst van uitgangsstoffen, samenstellingen en bestanddelen die gebruikt mogen worden bij de productie van materialen of producten die bestemd zijn om in contact te komen met drinkwater. Daarnaast definiëren ze de methodologieën voor het testen en accepteren van deze uitgangsstoffen, samenstellingen en bestanddelen, evenals de eindmaterialen die in de producten worden gebruikt.

Aan de andere kant dienen de Ontwerp Gedelegeerde Verordeningen als aanvulling op de Drinkwaterrichtlijn, waarbij essentiële procedures en specificaties worden vastgesteld om de doeltreffendheid en uniformiteit van de normen in alle lidstaten te waarborgen. Zij introduceren procedures voor het toevoegen van nieuwe stoffen aan de positieve lijst, leggen conformiteitsbeoordelingsprocedures voor producten vast en stellen geharmoniseerde specificaties voor productmarkering vast.

Van bijzonder belang is de betrokkenheid van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) bij het proces. Aanvragers die nieuwe stoffen willen opnemen in de positieve lijst moeten het ECHA ruim van tevoren op de hoogte stellen, zodat de wetenschappelijke informatie en potentiële risico's voor de menselijke gezondheid uitgebreid kunnen worden geëvalueerd.

Hoewel het Europees Parlement en de Raad twee maanden de tijd hebben om bezwaar aan te tekenen tegen de gedelegeerde handelingen, is het uiteindelijke doel dat deze handelingen in werking treden en worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Zodra de normen van kracht zijn, zullen ze naar verwachting algemeen van toepassing zijn vanaf 31 december 2026, met overgangsbepalingen om een soepele overgang naar het nieuwe regelgevingskader te vergemakkelijken.



IBE-BVI ledenvoordeel

IBE-BVI leden kunnen de kopie van de specificaties verkrijgen door te klikken op hier

Post 04/03/2024

Federico Bassotto 4 maart 2024
Deel deze post
Archiveren