News

Verbod BPA

In de recente ontwerpverordening van de Europese Commissie worden aanzienlijke beperkingen voorgesteld op het gebruik van bisfenol-A (BPA) in diverse materialen die met levensmiddelen in aanraking komen, als reactie op de bevindingen van de uitgebreide herbeoordeling van de veiligheid van BPA door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Deze voorgestelde verordening wijzigt bestaande verordeningen, met name Verordening (EU) nr. 10/2011 (de kunststofverordening), om het verbod op BPA in kunststof materialen die met levensmiddelen in contact komen af te dwingen. De ontwerpverordening voorziet in overgangsperioden, zodat er tijd is om haalbare alternatieven te vinden en te implementeren op de hele Europese markt.

Het voorstel bevat uitzonderingen voor specifieke toepassingen, zoals voorwerpen die in contact komen met levensmiddelen voor eenmalig gebruik, voor bepaalde producten en voorwerpen die in contact komen met levensmiddelen voor herhaald gebruik in professionele apparatuur bij de productie van levensmiddelen. Bovendien wordt een uitzondering voorgesteld voor het dinatriumzout van BPA bij de productie van polysulfonharsen voor filtratiemembranen, met strikte migratielimieten.

Verder gaat de ontwerpverordening in op bisfenol-A diglycidyl ether (BADGE) en zijn derivaten, waarbij wordt voorgesteld om ze te verbieden in vernissen en coatings, met uitzondering van coatings en vernissen voor zwaar gebruik die worden aangebracht op tanks met een grote capaciteit en aangesloten pijpleidingen, onder specifieke voorwaarden.

Daarnaast is de verordening gericht op het beperken van andere bisfenolen en derivaten die als gevaarlijk zijn ingedeeld in bijlage VI, deel 3 van de CLP-verordening van de EU. Hoewel deze stoffen in het algemeen verboden zouden zijn, kunnen uitzonderingen worden overwogen onder strikte voorwaarden, waaronder de indiening van petitiedossiers bij de EFSA via de bevoegde instanties binnen een beperkt tijdsbestek.

Belanghebbenden en het publiek hebben tot 8 maart 2024 de tijd om opmerkingen en feedback te geven over de voorgestelde verordening.



IBE-BVI ledenvoordeel:

IBE-BVI-leden kunnen, op eenvoudig verzoek, een exemplaar van het ontwerpreglement en de bijlage verkrijgen: klik hier

 Post 04/03/2024

Federico Bassotto 4 maart 2024
Deel deze post
Archiveren