News

Wallonië: Notificatie ontwerp besluit tot wijziging van het besluit betreffende plastic draagtassen

Op 08 december ‘23 heeft de Waalse Regering zijn ontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van 06 juli 2017 betreffende plastic draagtassen genotificeerd aan Europa via het TRIS (Technical Regulation Information System).

Het TRIS-systeem heeft tot doel te voorkomen dat er belemmeringen op de interne markt ontstaan. De lidstaten stellen hun wetgevingsprojecten in kennis van de Commissie, die deze projecten analyseert in het licht van de EU-wetgeving. De lidstaten nemen op voet van gelijkheid met de Commissie deel aan deze procedure en kunnen ook hun advies over de aangemelde ontwerpen uitbrengen.

Op grond van artikel 4 wordt in het ontwerpbesluit een verbod voorgesteld, van toepassing vanaf 1 januari 2025, op het gebruik van primaire plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik rond onverwerkte groenten en fruit in verkoopplaatsen en ruimten als onderdeel van een contractuele relatie of aanbieding tot contract. tussen (1) handelaren, met inbegrip van hun agenten en onderaannemers; en (2) klanten of consumenten.

Hetzelfde artikel wijkt af van dit gebruiksverbod voor:

  • unprocessed aromatic herbs;
  • biologische onverwerkte groenten en fruit die niet herkenbaar zijn op een andere manier dan die betrekking heeft op plastic primaire verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals een etiket of lasergravure;
  • onverwerkte groenten en fruit die bij grootschalige verkoop een risico van verslechtering vertegenwoordigen: a) broccoli b) paddenstoelen c) salade d) maïssalade e) kwekerijplanten f) spinazie g) zuring h) eetbare bloemen i) veenbessen j) bosbessen k) winterkersen l) gekiemde korrels m) frambozen n) aardbeien o) bosbessen p) bramen q) kruisbessen r) houtzuring s) zwarte bessen t) kiwi’s.

Er geldt nu een periode van stand still tot en met 11 maart 2024.

 

IBE-BVI leden kunnen op eenvoudig verzoek dit ontwerp van besluit en de notificatie ontvangen.. Click here.

Post 12/01/2024


Federico Bassotto 1 maart 2024
Deel deze post
Archiveren