News

Zwitserse Verordening inzake drukinkten bijgewerkt.

Belangrijk nieuws inzake drukinkten in Zwitserland. De Zwitserse verordening 817.023.21 met betrekking tot materialen en voorwerpen is bijgewerkt vanaf 1 februari 2024, via een wijziging die dateert van 8 december 2023.

Een greep uit de wijzigingen:

  • Deel B (lijst met niet-beoordeelde stoffen) van de positieve lijst in bijlage 10 (verpakkingsinkt) wordt geschrapt. Dit betekent dat alleen deel A (lijst met beoordeelde stoffen) overblijft.
  • In bijlage 10 wordt een nieuwe tabel opgenomen met een lijst van materialen/elementen die overeenkomt met bijlage II van de kunststofverordening (EU) nr. 10/2011. Net als in de kunststofverordening mogen ook de zouten van stoffen (waarvoor 'ja' is aangegeven in kolom 2 van tabel 3) van toegelaten zuren, fenolen en alcoholen worden gebruikt, met inachtneming van de geldende beperkingen.
  • In Zwitserland zal een verklaring van overeenstemming vereist zijn voor stoffen die worden gebruikt bij de vervaardiging van drukinkt, de drukinkt zelf en bedrukte FCM's in andere handelsstadia dan de detailhandel.
  • Het algemene doel van de bepaling is om de Zwitserse wetgeving beter op één lijn te brengen met die van de EU. Het zal de bepalingen over kunststoffen in lijn brengen met het 15e amendement (Verordening (EU) 2020/1245) van de EU-kunststofverordening (EU) nr. 10/2011. Het actualiseert ook de bepalingen die van toepassing zijn op gerecycleerde kunststoffen.
  • De verordening zal ervoor zorgen dat materialen die in contact komen met drinkwater een andere verordening (nr. 817.022.11) volgen dan FCM. Dit komt de controle- en evaluatieprocedures voor materialen die in contact komen met drinkwater ten goede.

De bijgewerkte tekst werd van kracht op 1 februari 2024, maar er komen ook enkele overgangsbepalingen. FCM's die niet voldoen aan de artikelen 35-35b, ingevoerd door het amendement van 8 december 2023, mogen worden geïmporteerd, geproduceerd en geëtiketteerd in overeenstemming met de bestaande wetgeving tot 31 januari 2025.

IBE-BVI leden kunnen de Zwitserse verordening en de nieuwe bijlagen op eenvoudig verzoek verkrijgen. Click here.


Federico Bassotto 1 maart 2024
Deel deze post
Archiveren